Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025
Ροή ενημέρωσης:

Μαρία Μιχαλοπούλου

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

logo interreg growth4blue orr

Τίτλος έργου: Δημιουργία Περιφερειακών Ευκαιριών για τον Μετασχηματισμό του Εργατικού Δυναμικού και την Καινοτομία Υψηλής Τεχνολογίας στη Γαλάζια Οικονομία της Αδριατικής-Ιονίου με ακρωνύμιο GROWTH4BLUE
Διάρκεια: 01.09.2024 – 31.08.2027
Πρόγραμμα: Interreg VI-B IPA Adriatic Ionian 2021-2027

Φυσικό Αντικείμενο του Έργου
Στην καρδιά της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου, το έργο GROWTH4BLUE αναδεικνύεται ως φάρος καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης για τη Γαλάζια Οικονομία. Στοχεύοντας σε κρίσιμους τομείς, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυπηγική βιομηχανία, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και ο παράκτιος τουρισμός, το GROWTH4BLUE είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τις ευκαιρίες του αύριο. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των τρεχουσών απαιτήσεων της αγοράς και της διαθεσιμότητας εξειδικευμένων επαγγελματιών, καθώς και να προσδώσει νέα δυναμική στην οικονομία της περιοχής μέσω της στρατηγικής καινοτομίας και της τεχνολογικής αριστείας.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου GROWTH4BLUE είναι η δημιουργία βασικών αποτελεσμάτων για την ανταπόκριση της προσφοράς δεξιοτήτων στις απαιτήσεις της αγοράς, τα οποία περιλαμβάνουν:
• Μια ολοκληρωμένη ανάλυση του οικοσυστήματος της Γαλάζιας Οικονομίας, εντοπίζοντας βασικούς τομείς και ευκαιρίες καινοτομίας.
• Μια έκθεση ανάλυσης της αγοράς εργασίας, που προσφέρει πληροφορίες για τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχουν ζήτηση και αντιμετωπίζει τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος.
• Ένα διαδικτυακό εργαλείο για την ανάλυση αγγελιών εργασίας, σχεδιασμένο με χρήση τεχνολογίας επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) για την εξαγωγή και ανάλυση δεδομένων για αξιοποιήσιμες γνώσεις.
• Ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, με επίκεντρο τις περιφερειακές και διακρατικές ανάγκες για την προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης απασχόλησης.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά και προσαρμοσμένα ώστε να ωφελήσουν άμεσα ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, παρέχοντας γνώσεις βασισμένες σε δεδομένα και στρατηγικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν:
• Ενισχυμένη Οικονομική Ανταγωνιστικότητα μέσω της καινοτομίας και της υιοθέτησης τεχνολογίας στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας.
• Προώθηση Βιώσιμων Ευκαιριών Απασχόλησης εξοπλίζοντας το εργατικό δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες.
• Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας μέσω της ενίσχυσης ενός οικοσυστήματος που υποστηρίζει τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων.

Εστιάζοντας σε αυτά τα στρατηγικά αποτελέσματα, το GROWTH4BLUE είναι αφοσιωμένο στον μετασχηματισμό του τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου σε ισχυρό και έτοιμο για το μέλλον.
Στόχοι: Το GROWTH4BLUE στοχεύει στην αναζωογόνηση της Γαλάζιας Οικονομίας στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου, κατανοώντας πλήρως και μετριάζοντας τα κενά δεξιοτήτων και τεχνολογίας σε βασικούς τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυπηγική βιομηχανία, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και ο παράκτιος τουρισμός. Επικεντρώνεται στη χαρτογράφηση της αγοράς εργασίας για τον εντοπισμό αναδυόμενων ρόλων και ικανοτήτων, στη δημιουργία στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον εμπλουτισμό του εργατικού δυναμικού με σύγχρονες τεχνολογικές δεξιότητες και στην υποστήριξη της βιώσιμης χρήσης των πόρων, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη του τομέα και τις βιώσιμες πρακτικές, με στόχο επίσης την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών του κλάδου, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ευημερία της Γαλάζιας Οικονομίας.

Προκλήσεις: Το GROWTH4BLUE επιδιώκει να καλύψει τα κενά δεξιοτήτων και να ενισχύσει την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, όπου οι ικανότητες του εργατικού δυναμικού υστερούν σε σχέση με τις απαιτήσεις του τομέα και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια λεπτομερή κατανόηση της δυναμικής του τομέα και μια στοχευμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στοχεύει στην ευθυγράμμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες του τομέα μέσω λεπτομερούς ανάλυσης της αγοράς εργασίας και καινοτόμων λύσεων, προωθώντας μια πιο ανταγωνιστική και καινοτόμο Γαλάζια Οικονομία.

Δικαιούχοι: Ο αντίκτυπος του GROWTH4BLUE υπερβαίνει το εργατικό δυναμικό της Γαλάζιας Οικονομίας, προσφέροντας καθοριστικές γνώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και στρατηγικό σχεδιασμό. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι ενώσεις του κλάδου επωφελούνται από καθοδήγηση βασισμένη σε δεδομένα για την ευθυγράμμιση των προγραμμάτων σπουδών και των προγραμμάτων κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς. Το έργο υποστηρίζει το εργατικό δυναμικό, εξοπλίζοντάς το με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία σε αναδυόμενους ρόλους εργασίας εντός της Γαλάζιας Οικονομίας.
Διακρατική Προσέγγιση: Το έργο υιοθετεί μια διακρατική προσέγγιση δημιουργώντας περιφερειακά και διακρατικά δίκτυα, επιτρέποντας στα ενδιαφερόμενα μέρη από διαφορετικές περιοχές να συνεργάζονται, να μοιράζονται γνώσεις και να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στη Γαλάζια Οικονομία υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Μέσω της συνεργασίας, οι συμμετέχουσες περιφέρειες μπορούν να αξιοποιήσουν τη συλλογική τους εμπειρία και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις πιο αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη, πιο ολοκληρωμένη Γαλάζια Οικονομία σε όλη την περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.

Καινοτομία: Το GROWTH4BLUE εισάγει αρκετές νέες πτυχές. Α) Χρησιμοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP) για να αναλύσει διαδικτυακές αγγελίες εργασίας και να εξαγάγει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας. Αυτή η προσέγγιση που βασίζεται σε δεδομένα επιτρέπει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των απαιτήσεων δεξιοτήτων και απασχόλησης στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας. Β) Το έργο επικεντρώνεται στη βιώσιμη χρήση των πόρων της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους, δίνοντας έμφαση στη σημασία της περιβαλλοντικής διαχείρισης στην ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας. Γ) Η διακρατική συνεργασία του έργου ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων, επιτρέποντας τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, επιτρέποντας έναν πιο ολιστικό και αποτελεσματικό μετασχηματισμό στη Γαλάζια Οικονομία της Αδριατικής.

Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από τους κάτωθι:
1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (RWG) – GREECE (Ελλάδα - Επικεφαλής εταίρος)
2. SPECIAL ACCOUNT FOR RESEARCH FUNDS - UNIVERSITY OF PELOPONNESE (UOP) (Ελλάδα - εταίρος)
3. TECNOPOLIS SCIENCE AND TECHNOLOGY PARK (TNO) (Ιταλία - εταίρος)
4. NATIONAL ALLIANCE FOR LOCAL ECONOMIC DEVELOPMENT (NALED) (Σερβία - εταίρος)
5. CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY OF PRIMORSK (PGZ) (Σλοβενία - εταίρος)
6. THE CHAMBER OF ECONOMY OF MONTENEGRO (CEM) (Μαυροβούνιο - εταίρος)
7. UNION OF CHAMBERS OF COMMERCE OF NORTH MACEDONIA (MCC) (Βόρεια Μακεδονία – εταίρος)
8. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ (Ελλάδα - συνδεδεμένος εταίρος)
9. CONFINDUSTRIA TARANTO (Ιταλία – συνδεδεμένος εταίρος)
10. INSTITUT SAVREMENIH TEHNOLOGIJA CRNE GORE (Μαυροβούνιο – συνδεδεμένος εταίρος)

logo interreg growth4blue orr
Project Title: Generating Regional Opportunities for Workforce Transformation and High-tech Innovation in the BLUE Economy of the Adriatic-Ionian Region with acronym GROWTH4BLUE
Duration: 2024-2027
Program:Interreg VI-B IPA Adriatic Ionian 2021-2027

Project summary
In the heart of the Adriatic-Ionian region, the GROWTH4BLUE project emerges as a beacon of innovation and sustainable growth for the Blue Economy. By targeting critical sectors including maritime transport, shipbuilding, fisheries, aquaculture, marine biotechnology, and coastal tourism, GROWTH4BLUE is poised to address today's pressing challenges while paving the way for tomorrow's opportunities. This initiative seeks to bridge the gap between current market demands & the availability of skilled professionals and to inject new vigor into the region's economy through strategic innovation and technological excellence.
Outputs and Results: The cornerstone of the GROWTH4BLUE project is the creation of key Outputs for bridging the current market demands with available skills, which include:
• A comprehensive Analysis of the Blue Economy Ecosystem, identifying key sectors and innovation opportunities.
• A Labor Market Analysis Report, offering insights into in-demand skills and competencies, and addressing educational and training system gaps.
• An Online Tool for Job Postings Analysis designed using Natural Language Processing (NLP) technology to extract and analyze data for actionable insights.
• A Strategic Action Plan, focusing on regional and transnational needs to promote innovation and sustainable employment.
These outputs are instrumental and tailored to directly benefit a wide array of stakeholders by providing data-driven insights and strategic initiatives for workforce development. The expected results include:
• Enhanced Economic Competitiveness through innovation and technological adoption in the Blue Economy sectors.
• Promotion of Sustainable Employment Opportunities by equipping the workforce with necessary skills and competencies.
• Strengthening of Environmental Sustainability by fostering an ecosystem that supports the sustainable use of marine resources.
By focusing on these strategic outputs and results, GROWTH4BLUE is dedicated to transforming the Adriatic-Ionian region's Blue Economy into a robust, future-ready sector.
Objectives: GROWTH4BLUE aims to invigorate the Adriatic-Ionian Blue Economy by comprehensively understanding and mitigating skill & technology gaps in key sectors like maritime transport, shipbuilding, fisheries, aquaculture, marine biotechnology & coastal tourism. It focuses on mapping the labor market to identify emerging roles and competencies, crafting targeted educational programs to enrich the workforce with modern tech skills, and advocating for the sustainable use of resources, thereby fostering sector growth and sustainable practices aiming also to anticipate future industry needs, ensuring the long-term resilience and prosperity of the Blue Economy.
Challenges: GROWTH4BLUE tackles skill gaps and technology underuse in the Blue Economy, where workforce competencies lag sector demands & rapid tech advancements. Addressing these challenges requires a nuanced understanding of the sector's dynamics and a strategic approach to workforce development. The project aims to align workforce skills with sector needs through detailed labor market analysis & innovative solutions, fostering a more competitive and innovative Blue Economy.
Beneficiaries: GROWTH4BLUE's impact transcends the Blue Economy workforce, offering pivotal insights for policymakers for informed decision-making and strategic planning. Educational institutions & industry associations benefit from data-driven guidance to align curricula & training programs with market needs. The project supports the workforce, equipping them with the skills & competencies necessary for success in emerging job roles within the Blue Economy.
Transnational Approach: The project takes a transnational approach by establishing regional & transnational networks, enabling stakeholders from different regions to collaborate, share knowledge, and exchange best practices. This approach recognizes that the challenges & opportunities in the Blue Economy transcend national boundaries. By co-working, participating regions can leverage their collective expertise & resources to address common challenges more effectively & create a stronger, more integrated Blue Economy across the Adriatic-Ionian region.
Novelty: GROWTH4BLUE introduces several novel aspects. A) It utilizes emerging Natural Language Processing (NLP) technologies to analyze online job postings and extract valuable insights into the labor market. This data-driven approach allows for a comprehensive understanding of the skills and employment requirements in the Blue Economy sectors. B) The project focuses on the sustainable use of the Adriatic & Ionian Sea resources, emphasizing the importance of environmental stewardship in developing the Blue Economy. C) The project's transnational cooperation fosters knowledge sharing, enabling the transfer of best practices and experiences among stakeholders, allowing a more holistic & impactful transformation in the Adrion’s Blue Economy.

Consortium:
1. REGION OF WESTERN GREECE (RWG) –GREECE (Greece -Lead Partner)
2. SPECIAL ACCOUNT FOR RESEARCH FUNDS - UNIVERSITY OF PELOPONNESE (UOP) (Greece-Partner)
3. TECNOPOLIS SCIENCE AND TECHNOLOGY PARK (TNO) (Italy-partner)
4. NATIONAL ALLIANCE FOR LOCAL ECONOMIC DEVELOPMENT (NALED) (Serbia-partner)
5. CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY OF PRIMORSK (PGZ) (Slovenia - partner)
6. THE CHAMBER OF ECONOMY OF MONTENEGRO (CEM) (Montenegro-partner)
7. UNION OF CHAMBERS OF COMMERCE OF NORTH MACEDONIA (MCC) (North Macedonia-partner)
8. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ (Greece – associated partner)
9. CONFINDUSTRIA TARANTO (Ιταλία – associated partner)
10. INSTITUT SAVREMENIH TEHNOLOGIJA CRNE GORE (Montenegro – – associated partner)

Δευτέρα, 17 Μάρτιος 2025 14:31

Κλιματική Αλλάγη & Δημόσια Υγεία

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece -Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (www.adaptivegreece.gr) (αρμόδια Δ/νση υλοποίησης για την ΠΔΕ είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016-2025) και να προετοιμάσει τη μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή (2026+). Στο έργο προβλέπονται δράσεις παρακολούθησης & αξιολόγησης της εφαρμογής των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και υλοποίηση πιλοτικών δράσεων που θα λειτουργήσουν ως «καλά παραδείγματα» για μελλοντικές εφαρμογές και πολιτικές. Στα πλαίσια του έργου στην ΠΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα κλιματικών δεικτών σε σχέση με τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου (RCP) (ΠεΣΠΚΑ), υλοποιούνται τρεις πιλοτικές δράσεις: • στο τομέα τρωτότητας της διαχείρισης πλημμυρών, η Πιλοτική Δράση εφαρμόζεται στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Ινάχου • στον τομέα τρωτότητας πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία θα υλοποιηθεί μελέτη αντιπυρικής προστασίας για τα Δημοτικά Διαμερίσματα Περιστερίου και Γερακίου του Δήμου Ήλιδας στην Π.Ε. Ηλείας και • στον τομέα τρωτότητας για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών στην Π.Ε Αχαΐας η πιλοτική περιλαμβάνει υλοποίηση έργου σε μήκος περίπου 120μ. στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έχοντας ως στόχο την επέκταση των έργων και στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής μήκους 900 μέτρων.

Παράλληλα, σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την επιβάρυνση του τομέα υγείας από την αλλαγή του κλίματος και λήψη προληπτικών μέτρων (Μέτρο 11.3.2 του Περιφερειακού Σχεδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ Δυτικής Ελλάδας).

Το σύνολο των σχεδιασμένων δράσεων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη Δημόσια Υγεία.

Οι δράσεις ενημέρωσης διεξήχθησαν σε σχολικές μονάδες Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αγρινίου και σε φορείς υγείας. Ενώ οι ειδικότητες ομιλητών (παιδίατρος, πνευμονολόγος, Ω.Ρ.Λ., δερματολόγος), καθώς και η θεματολογία εισηγήσεων, στόχευσαν στην ενημέρωση των πολιτών και στη λήψη προληπτικών μέτρων με σκοπό τη θωράκιση της υγείας σε περιόδους επιβάρυνσής της από την αλλαγή του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται παγκοσμίως μεταβάλλει τα δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των πληθυσμών, ενώ ήδη επιφέρει νέα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επιπτώσεις της στην υγεία έχουν ανακύψει ως μείζον ζήτημα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για χάραξη και υλοποίηση σχετικών δράσεων.


Ο τομέας της υγείας ιεραρχείται ως προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως προς τη θωράκισή του στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που αποτυπώνεται και στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ).


Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις βασικές λειτουργίες/αρχές στον τομέα της υγείας

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει, σε σημαντικά αρνητικό βαθμό, μερικές από τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την καλή υγεία όπως: ο καθαρός αέρας, το νερό, τα τρόφιμα σε επάρκεια και ποιότητα, την εύρεση καταλύματος και τη γενική διατήρηση της υγείας. Το κλίμα του πλανήτη τώρα αλλάζει γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, και πολλές από τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής θα είναι ιδιαιτέρως αισθητές στην υγεία. Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι μέλλονται για τα αναπτυσσόμενα κράτη, με αρνητικές επιπτώσεις για την επίτευξη των σχετιζομένων με την υγεία «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» του δικαιώματος όλων των ανθρώπων στην υγεία.

Οι ακραίες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι επικίνδυνες για την υγεία. Οι καύσωνες συμβάλλουν σημαντικά και άμεσα στους θανάτους από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες επίσης αυξάνουν τα επίπεδα του όζοντος και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων που επιδεινώνουν τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. Επίσης, συμβάλλουν στην αύξηση της γύρης και άλλων αεροαλλεργιογόνων που πυροδοτούν τις κρίσεις άσθματος.

Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και το μολυσμένο νερό αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών. Εμφανίζεται επίσης μεταβλητότητα ως προς τα καιρικά κατακρημνίσματα με την αύξηση της συχνότητας και της έντασης αμφότερων των πλημμύρων και των ξηρασιών. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες επισπεύδουν τα ποσοστά εξάτμισης των επιφανειακών υδάτων και λιώνουν τους παγετώνες που παρέχουν πόσιμο νερό για πολλούς πληθυσμούς.

Η έλλειψη φρέσκου-πόσιμου νερού θέτει σε κίνδυνο την υγιεινή, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά διαρροϊκής νόσου. Σε ακραίες περιπτώσεις, η λειψυδρία έχει ως απόρροια την ξηρασία και την πείνα. Μεγάλη ποσότητα νερού, με τη μορφή των πλημμυρών, προκαλεί μόλυνση του αποθέματος γλυκού νερού και δημιουργεί επίσης τις κατάλληλες συνθήκες για την μετάδοση νοσημάτων μέσω διαβιβαστών, όπως είναι τα κουνούπια. Ακραίες και μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες μπορούν να καταστρέψουν οικισμούς, κοινότητες, τη ζωή στη σημερινή της μορφή. Η αναμενόμενη αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των πλημμύρων και των καταιγίδων θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των σπιτιών, των ιατρικών εγκαταστάσεων και άλλων βασικών υπηρεσιών, επηρεάζοντας κυρίως τους ανθρώπους στις φτωχογειτονιές και περιθωριακούς πληθυσμούς. Η σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την εμφάνιση ισχυρότερων καταιγίδων, τείνει να οδηγήσει σε συχνότερες και σοβαρότερες παράκτιες πλημμύρες. Η επακόλουθη καταστροφή σπιτιών και κοινοτήτων τελικά θα αναγκάσει τους «απροστάτευτους» πληθυσμούς να αναζητήσουν ασφαλέστερα εδάφη, αυξάνοντας συχνά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις στις νέες τοποθεσίες, όπου θα αναζητούν καταφύγιο.


Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών. Πολλές από τις μείζονες θανατηφόρες ασθένειες που μεταδίδονται από την πόση μολυσμένου νερού και τροφίμων, καθώς και μέσω διαβιβαστών είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στις ακραίες καιρικές συνθήκες, επιτείνοντας τη μετάδοσή τους.


Οι πλέον ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού στην κλιματική αλλαγή είναι:

- Οι ηλικιωμένοι

- Τα παιδιά

- Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας

- Τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχιας, με προβληματική διατροφή ή και υποσιτισμό

- Οι μετανάστες

eikona1

 

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής μας:

• Ψυχολογικό σοκ και τραύμα

• Διαταραχή μετατραυματικού στρες

• Μείωση/διατάραξη κοινωνικών σχέσεων

• Κατάθλιψη

• Άγχος

• Αυτοκτονικότητα

• Κατάχρηση ουσιών

• Επιθετικότητα και βία
• Απώλεια αυτονομίας και ελέγχου

• Απώλεια προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητας

• Αισθήματα αδυναμίας, φόβου και οικολογικό άγχος

 

Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στο αναπνευστικό σύστημα

Δρ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Η κλιματική αλλαγή είναι σημαντική και αναδυόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, ενώ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης

Οι μεταβολές της θερμοκρασίας συμβάλλουν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα των πνευμονικών νοσημάτων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, επιτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών σε γεωγραφικές περιοχές όπου δεν έπρεπε να εμφανίζονται. O επιπολασμός των αλλεργικών νοσημάτων, καθώς και η εποχικότητα και η διάρκεια των αλλεργικών διαταραχών (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα), έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της κατώτερης ατμόσφαιρας αυξάνει το «κακό» όζον του φωτοχημικού νέφους, ενισχύοντας τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Ιδιαίτεροι είναι οι κίνδυνοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως από τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, για τις ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες, άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, νεογνά και βρέφη. Επίσης, κινδυνεύουν ιδιαίτερα άτομα που ήδη υποφέρουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους, όπως άσθμα, σοβαρές αλλεργίες ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες συντελούν στην αύξηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του υποξειδίου του αζώτου (N2O), τα οποία έχουν ήδη αυξηθεί από την προβιομηχανική περίοδο (1970–2004) κατά 70%. Η συγκεκριμένη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής

Αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας

Αυτό σημαίνει ότι η θνησιμότητα που οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30.000 θανάτους ετησίως έως τη δεκαετία του 2030 και κατά 50.000−110.000 θανάτους ετησίως έως τη δεκαετία του 2080.

Επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν –είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα– τα νοσήματα του πνεύμονα είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι πλημμύρες, η υγρασία, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες, τα αλλεργιογόνα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κύριες πνευμονικές νόσοι που ενδέχεται να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή είναι το άσθμα, η ρινίτιδα, οι αλλεργίες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς και οι συνυπάρχοντες παράγοντες νοσηρότητας. Οι παθήσεις που προκαλούν ανησυχία είναι το άσθμα, οι παραρρινοκολπίτιδες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο βαθμός όμως στον οποίο θα επηρεάσουν οι παθήσεις αυτές ποικίλλει ανάλογα με το ποσοστό των ευπαθών ατόμων σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό. Άτομα με προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο είναι περισσότερο ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος, αν και ο βαθμός ευαισθησίας τους παραμένει ασαφής. Περιοχές με αυξημένη φτώχεια, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και περιοχές με λιγότερο αναπτυγμένες ιατρικές υπηρεσίες και μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού, λόγω μετανάστευσης, θα πληγούν περισσότερο.

Στην Ευρώπη, η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των κυμάτων καύσωνα το καλοκαίρι είναι αναμενόμενη, ειδικά στις κεντρικές, ανατολικές και νότιες χώρες. Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα συμβάλλουν στην επιβάρυνση των νοσημάτων και των πρόωρων θανάτων από

θερμική εξάντληση, ιδίως σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής, όπως σε υπερήλικες, ασθενείς με ΧΑΠ, καθώς και στα βρέφη, επειδή δεν έχει αναπτυχθεί εντελώς ο θερμορρυθμιστικός τους μηχανισμός. Η θνησιμότητα από καύσωνες είναι επίσης αυξημένη στις γυναίκες και σε ασθενείς με ΧΑΠ που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία χωρίς κλιματιστικό έλεγχο.

Η αύξηση των δασικών πυρκαγιών σε κάποιες περιφέρειες απελευθερώνει επίσης σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα (CO), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) και άλλες πολλές τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες καθιστούν δυσχερή την αναπνοή, μειώνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και πιθανόν να προκαλέσουν αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Αλλεργιογόνα και αλλεργικές αντιδράσεις

Στην Ελλάδα, οι λεγόμενες ανοιξιάτικες αλλεργίες αρχίζουν από το Φεβρουάριο και ταλαιπωρούν τους πάσχοντες έως τα μέσα του καλοκαιριού. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση, που έχει δύο σκέλη:

A. Την εισαγωγή στην Ελλάδα διαφόρων φυτών από διαφορετικά μήκη και πλάτη της υφηλίου, που έχει οδηγήσει στον εμπλουτισμό της χλωρίδας του τόπου μας με νέα είδη και

B. την περιβαλλοντική ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επηρεάζουν άμεσα και το φυτικό βασίλειο.

Η πρώιμη άνοιξη και οι «τροπικές» ανοιξιάτικες βροχές και καταιγίδες δεν είναι πλέον ασυνήθη φαινόμενα στην Ελλάδα και τροποποιούν την έναρξη και τη διάρκεια της ανθοφορίας πολλών ειδών. Κάποια από τα εισαγόμενα φυτά είναι αλλεργιογόνα και ανθοφορούν είτε νωρίτερα είτε πιο αργά από τα περισσότερα ελληνικά φυτά, που ανθίζουν κυρίως την άνοιξη. Έτσι, η εποχή των αλλεργιών επεκτείνεται στο μισό τουλάχιστον διάστημα του έτους και για ορισμένα φυτά ακόμη περισσότερο

Τέλος, ενδέχεται να υπάρχουν άλλες έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως είναι η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων, το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.λπ. Στις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο περιλαμβάνονται παιδιά και ηλικιωμένοι. Άτομα που υποφέρουν ήδη από χρόνιες αναπνευστικές νόσους, όπως το άσθμα, οι σοβαρές αλλεργίες ή η ΧΑΠ, κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το κλίμα της γης θα αλλάξει, λόγω αύξησης της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία μέσω: *Αύξησης του αριθμού των θανάτων και της οξείας νοσηρότητας, λόγω του καύσωνα, ιδίως μεταξύ των ασθενών με πνευμονολογικά νοσήματα. Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 °C, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μεταξύ των ασθενών με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος είναι έως και 6 φορές υψηλότερος απ' ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό * Αυξημένης συχνότητας των νόσων του καρδιοαναπνευστικού, λόγω των υψηλότερων συγκεντρώσεων του όζοντος στο επίπεδο του εδάφους * Αλλαγών στη συχνότητα των αναπνευστικών νόσων, που οφείλονται στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση * Μεταβολών στην κατανομή των αλλεργιογόνων και ορισμένων φορέων λοιμωδών νόσων.

 

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στο δέρμα

Δρ. ΣΚΙΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κλιματική αλλαγή έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, και μια από αυτές είναι και η επίδραση που έχει στην υγεία του δέρματος. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, η ρύπανση, οι αλλαγές στη συχνότητα και ένταση των καιρικών φαινομένων, καθώς και οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν διάφορες δερματολογικές καταστάσεις. Το δέρμα είναι το πιο μεγάλο όργανο του οργανισμού και αποτελεί θέση έντονης απορρόφησης ρύπων του περιβάλλοντος, με δίοδο ουσιών που έχουν τοξική και άμεση δράση στο δέρμα

Ορισμένες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δέρμα περιλαμβάνουν:

1. Αύξηση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία (UV):

• Η αύξηση της θερμοκρασίας και η εξάντληση του στρώματος του όζοντος οδηγούν σε μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, τις ρυτίδες, τις πανάδες, αλλά και τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

• Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και να αποδυναμώσει τα φυσικά προστατευτικά φράγματα του δέρματος.

2. Αύξηση της ρύπανσης:

• Η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως από τα σωματίδια (PM2.5), οξειδωτικά και άλλες τοξικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης και δημιουργώντας πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και γραμμές.

• Η ρύπανση μπορεί επίσης να εντείνει καταστάσεις όπως η ακμή, η ροδόχρου ακμή και η ατοπική δερματίτιδα.

3. Ακραία καιρικά φαινόμενα:

• Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες και οι καταιγίδες, μπορεί να προκαλέσει άμεσες βλάβες στο δέρμα, όπως αφυδάτωση ή εγκαύματα από τον ήλιο.

• Αντίθετα, οι έντονες βροχές και η υγρασία μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μυκητιάσεις και βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμούς στο δέρμα.

4. Αφυδάτωση του δέρματος:

• Η αυξημένη θερμοκρασία οδηγεί σε αυξημένη εξάτμιση του νερού από το δέρμα, με αποτέλεσμα την αφυδάτωσή του. Ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς, ρωγμές και ξηρότητα.

5. Αλλαγές στη βλάστηση και αλλεργίες:

• Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αλλαγές στην ανθοφορία και την ανάπτυξη φυτών, με αποτέλεσμα την αύξηση των αλλεργιογόνων παραγόντων, όπως η γύρη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, όπως εξανθήματα και ερεθισμούς.

6. Αλλαγές στην επιδερμίδα και τις λοιμώξεις:

• Με την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του δέρματος. Επίσης, η υπερβολική ζέστη μπορεί να εντείνει τις φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ακμή και η ροδόχρου ακμή.

 

Προστασία του δέρματος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής:

Για να προστατέψουμε το δέρμα μας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις εξής πρακτικές:

Χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), ακόμα και σε μέρες με συννεφιά.

Ενυδάτωση του δέρματος με ενυδατικές κρέμες που περιέχουν συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη.

Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και αναζήτηση σκιάς ή προστασίας κατά τις ώρες αιχμής της ηλιακής ακτινοβολίας.

Φοράς προστατευτικά ρούχα (καπέλα, γυαλιά ηλίου, μακριά ρούχα) όταν η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη.

Καθαρισμός του δέρματος από την ατμοσφαιρική ρύπανση με ήπια καθαριστικά προϊόντα.

Με τις σωστές προφυλάξεις, μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δέρμα και να προστατεύσουμε την υγεία μας.

 

1α. Εκτίμηση Των Επιπτώσεων Της Κλιματικής Αλλαγής Στον Τομέα Της Υγείας
1β. Βασικές Δράσεις Και Μέτρα Προληπτικού Χαρακτήρα Και Ετοιμότητας Για Την Αντιμετώπιση Της Κλιματικής Αλλαγής Στον Τομέα Της Υγείας
2. ΙΣΑ-Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία
3. ΙΣΑ-Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία στην ΠΔΕ
4. ΙΣΑ-Κοινωνικές Απειλές Κλιματικής Αλλαγής
5. ΙΣΑ-Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας
6. ΙΣΑ-Οδηγίες για τη Μείωση Μετάδοσης Λοιμώξεων του Αναπνευστικού στο Σχολικό Περιβάλλον
7. ΙΣΑ-Στατιστικά στοιχεία

coastrust

Τίτλος του έργου: «Promoting shared stewardship for Mediterranean Coasts - Προώθηση της ηθικής και κοινής διαχείρισης των πόρων για τις Ακτές της Μεσογείου - COASTRUST»
Διάρκεια έργου: 2024-2026
Χρηματοδότηση: Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Διαχειριστική Αρχή Προγράμματος: Interreg Euro-MED 2021 - 2027

Περιγραφή έργου:
Η λεκάνη της Μεσογείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία βιοποικιλότητας στον κόσμο από άποψη πλούτου ειδών και οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος και την απώλεια ειδών με ανησυχητικό ρυθμό. Η κλίμακα αυτών των απειλών επιβάλλει μια συντονισμένη διακρατική προσέγγιση.
Το έργο COASTRUST αντιμετωπίζει την ανάγκη βιώσιμης χρήσης, διαχείρισης, προστασίας ή αποκατάστασης ειδών, οικοτόπων ή οικοσυστημάτων με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων από σχετικούς οικονομικούς τομείς και πολιτών, όλα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής που προωθεί συμμετοχικές προσεγγίσεις για την προώθηση της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Το έργο θα επικεντρωθεί στην περιβαλλοντική διαχείριση ως μορφή διακυβέρνησης, ενεργώντας σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο και αντανακλώντας την αυξανόμενη επιρροή των περιβαλλοντικών αρχών στους διάφορους οικονομικούς τομείς. Το έργο θα εφαρμόσει περιβαλλοντική διαχείριση σε παράκτιες περιοχές που εκτίθενται στην επίδραση ανθρωπογενών πιέσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυμερών μηχανισμών διαχείρισης με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων σε ξηρά και θάλασσα.
Το έργο θα λειτουργήσει στρατηγικά σε μεθοδολογικό επίπεδο, διασφαλίζοντας τις συνθήκες περιβαλλοντικής διαχείρισης και δημιουργώντας μια μεθοδολογία για την περαιτέρω μεταφορά της προσέγγισης COASTRUST πέρα από το πεδίο εφαρμογής του έργου προς όφελος κάθε πολίτη της Μεσογείου και σε επίπεδο υλοποίησης υποστηρίζοντας και παρακολουθώντας την ανάπτυξη πιλοτικών δραστηριοτήτων. Το έργο θα αναπτύξει μια στρατηγική παράκτιας διαχείρισης και μια σειρά δραστηριοτήτων για κάθε περιοχή-στόχο σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τους περιβαλλοντικούς στόχους της.

Ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.:
Ως επικεφαλής εταίρος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης του έργου και, ως λειτουργικός εταίρος, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις του έργου για την ανάπτυξη της μεθοδολογίας και την οικοδόμηση της ικανότητας των εταίρων και ενδιαφερομένων μερών. Στην περιοχή-στόχο θα δημιουργήσει μια τοπική ομάδα δράσης για την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των ακτών και θα εργαστεί ενεργά για την παρουσίαση και την προώθηση των αποτελεσμάτων της στρατηγικής για τη διαχείριση των ακτών. Η βιοποικιλότητα του Πατραϊκού Κόλπου έχει μελετηθεί από προηγούμενες μελέτες και αυτή είναι μια παράμετρος που μπορεί να παρακολουθηθεί πριν και μετά το πρόγραμμα.
Η τοποθεσία αυτή είναι ιδανική για ενέργειες διαχείρισης που πραγματοποιούνται τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Η αξιοποίηση γης περιλαμβάνει κατοικημένες περιοχές, την πανεπιστημιούπολη, τον ήπιο τουρισμό, τις μεταφορές με ferry boat και τη λειτουργία της μεγάλης καλωδιακής γέφυρας. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί σύλλογοι κατοίκων και επιχειρηματίες που επιθυμούν την βιώσιμη ανάπτυξη ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων. Τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, συλλόγους (πολιτιστικοί, οικολογικοί, αθλητικοί κ.λ.π.) και επιχειρηματικές ενώσεις στο χώρο του τουρισμού.


Εταίροι:
Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από τους κάτωθι:
1. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα / Επικεφαλής Εταίρος)
2. Regional Development Agency Dubrovnik-Neretva County – DUNEA (Κροατία)
3. Roma Tre University - Department of Architecture (Ιταλία)
4. Andalusian Federation of Towns and Provinces (Ισπανία)
5. Institute for Nature Conservation in Albania (Αλβανία)
6. Office of The Prime Minister of Herzegovina - Neretva Canton Government (Βοσνία – Ερζεγοβίνη)
7. Sustainable Development Foundation (Ιταλία)
8. SUBMON (Ισπανία)
9. Nature Trust Malta (Μάλτα)


Περισσότερες πληροφορίες:
• COASTRUST website: https://coastrust.interreg-euro-med.eu/
• Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558479554695&_rdc=1&_rdr
• Instagram: https://www.instagram.com/coastrust_euromed/

coastrust

Title of the project: «Promoting shared stewardship for Mediterranean Coasts -COASTRUST»
Project duration: 2024-2026
Financing: The project is co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund (ERDF).
Programme Managing Authority: Interreg Euro-MED 2021 - 2027

Project description:
The Mediterranean basin is one of the world’s most important hotspots of biodiversity in terms of the richness of species and ecosystems. However, human activities and overexploitation of natural resources are resulting in ecosystem degradation and species loss at an alarming rate, requiring a coordinated transnational approach.
The COASTRUST project addresses the need to sustainably use, manage, protect or restore species, habitats, or ecosystems with the involvement of stakeholders from related economic sectors and of citizens, all in accordance with the European policy framework that promotes participatory approaches to foster biodiversity conservation.
The project will focus on environmental stewardship as a form of governance, acting at local and community levels, and reflecting the increasing influence of environmental principles on the different economic sectors. The project will apply environmental stewardship in coastal areas exposed to the influence of anthropogenic pressures, resulting in the establishment of multi-stakeholder management mechanisms with the aim to improve management of natural resources on land and sea.
The project will operate strategically at the methodological level by ensuring the conditions for environmental management and creating a methodology for the further transfer of the COASTRUST approach beyond the scope of the project to the benefit of every citizen of the Mediterranean, and at the implementation level by supporting and monitoring the development of pilot activities. The project will develop a coastal stewardship strategy and a series of activities for each target area according to its specificities, needs and environmental goals.

Role of Region of Western Greece:
As the lead partner the Region of Western Greece will be responsible for coordinating the project management activities and, as a working partner, will participate in project meetings to develop the methodology and build the capacity of partners and stakeholders. In the target area it will set up a local task force to develop the action plan for coastal management and actively work to present and promote the results of the coastal management strategy. The biodiversity of the Gulf of Patras has been studied by previous studies and this is a parameter that can be monitored before and after the project.
This location is ideal for management actions carried out both on land and at sea. Land development includes residential areas, the university campus, mild tourism, ferry boat transport and the operation of the large cable bridge. There are several associations of residents and businessmen who want the sustainable development of mild tourist activities. Key stakeholders include the University of Patras, associations (cultural, ecological, athletic, etc.) and business associations in the field of tourism.

Partners:
The partnership of the project consists of the following:
1. Region of Western Greece (Greece / Lead Partner)
2. Regional Development Agency Dubrovnik-Neretva County – DUNEA (Croatia)
3. Roma Tre University - Department of Architecture (Italy)
4. Andalusian Federation of Towns and Provinces (Spain)
5. Institute for Nature Conservation in Albania (Albania)
6. Office of The Prime Minister of Herzegovina - Neretva Canton Government (Bosnia and Herzegovina)
7. Sustainable Development Foundation (Italy)
8. SUBMON (Spain)
9. Nature Trust Malta (Malta)


More information:
• COASTRUST website: https://coastrust.interreg-euro-med.eu/
• Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558479554695&_rdc=1&_rdr
• Instagram: https://www.instagram.com/coastrust_euromed/

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει από σήμερα σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση το σχέδιο Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση ομάδων παραγωγών για τη σύνταξη και υποβολή τεχνικών φακέλων, για αναγνώριση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ».

C4LA

 

Τίτλος έργου: Green Living Areas Thematic Community – Θεματική Κοινότητα Πράσινων χώρων διαβίωσης με ακρωνύμιο Community4LivingAreas
Διάρκεια έργου: 2023-2029
Χρηματοδότηση: Το έργο C4LA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Εταίροι:
Η Σύμπραξη αποτελείται από 8 οργανισμούς από 7 χώρες και περιοχές επιλέξιμες για το πρόγραμμα EURO-MED: Σλοβενία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία και Αλβανία (η οποία εκπροσωπεί τη χώρα IPA). Οι οργανισμοί που συμμετέχουν διαθέτουν εκτενή εμπειρία στη διαχείριση έργων της ΕΕ και έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν συνεργαστεί ως εταίροι σε έργα στο παρελθόν. Οι δραστηριότητες του έργου, οι ευθύνες και η κατανομή του προϋπολογισμού είναι καλά κατανεμημένα.
Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Bistra Ptuj - Επικεφαλής εταίρος
• Ευρω-Μεσογειακή Ένωση Οικονομολόγων
• Ένωση MedCities
• ENVIRONMENT PARK – Πάρκο Επιστημών και Τεχνολογίας για το περιβάλλον
• Περιφερειακή Υπηρεσία Ενέργειας Βορειο-Δυτικής Κροατίας
• Εθνική Ένωση Δήμων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
• Περιφερειακό Κέντρο Ανάπτυξης και Συνεργασίας
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περίληψη έργου
Η Κλιματική Αλλαγή (ΚΑ) μεταβάλλει τα ενδιαιτήματα και τους κύκλους ζωής των οργανισμών. Η ζωή στη βιοσφαίρα είναι σήμερα πιο ευάλωτη από ποτέ, και οι μεσογειακές περιοχές θα επηρεαστούν σοβαρά από αυτήν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Η ΚΑ απαιτεί μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση (IPCC Μάρτιος 2022), η οποία επιτρέπει τον καθορισμό λύσεων για μετριασμό και προσαρμογή με ολοκληρωμένο τρόπο. Είναι απαραίτητη η στρατηγική διακυβέρνηση βασισμένη στη συνεργασία και τον συντονισμό, με την ανάληψη σταθερών βημάτων προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η πρόκληση της θεματικής κοινότητας Green Living Areas (GLA) είναι να ενθαρρύνει μηχανισμούς διακυβέρνησης που επιταχύνουν την εφαρμογή λύσεων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην ΚΑ, μέσω ενδυνάμωσης δυναμικότητας και μεταφοράς γνώσης. Η πρότασή μας συνίσταται σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που επιτρέπει την αναπαραγωγιμότητα των αποτελεσμάτων με αποτελεσματικό τρόπο σε πόλεις και κωμοπόλεις της Μεσογείου, ακολουθώντας μια διακρατική προσέγγιση.
Ο μηχανισμός διακυβέρνησης περιλαμβάνει συντονισμό σε 3 επίπεδα: 1) εντός της θεματικής κοινότητας GLA·2) εντός του Προγράμματος Interreg Euro-Med και των έργων διακυβέρνησης· 3) με δίκτυα, στρατηγικές οργανώσεις και βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων για να εξασφαλιστεί η ενίσχυση της επιρροής σε όλη την περιοχή.
Τα κύρια αποτελέσματα είναι: 1) εργαλεία και μεθοδολογίες έτοιμα να εφαρμοστούν από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές· 2) διαδικασία συν-δημιουργίας "living labs" που συνδέει την κοινότητα GLA με την κοινωνία των πολιτών, προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΕΕ, των χωρών και των περιοχών.
Για τον σκοπό αυτό, η πρόταση προσαρμόζει και ενσωματώνει τις καλύτερες πρακτικές από δύο έργα Interreg MED: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αστικά Μεταφορικά Δίκτυα, προσαρμόζοντάς τες στη νέα πρόκληση της προώθησης του GLA.
Η καινοτομία του έργου μας έγκειται στο γεγονός ότι θα υλοποιήσουμε δύο διαδικασίες ενσωμάτωσης: 1) επικεντρωμένες στη μεταφορά των αποτελεσμάτων προς τις δημόσιες αρχές· 2) επικεντρωμένες σε δράσεις που ενθαρρύνονται από την κοινωνία των πολιτών και τις δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες. Με αυτόν τον τρόπο, η πρότασή μας αποσκοπεί στην ενσωμάτωση μιας δια-επιστημονικής προσέγγισης στην ευημερία των ανθρώπων, τις κοινωνικοοικονομικές και χρηματοοικονομικές ευκαιρίες.

Περισσότερες πληροφορίες:
• Green Living Areas Mission website: https://green-living-areas.interreg-euro-med.eu/
• LinkedIn page: https://www.linkedin.com/company/interreg-euro-med-green-living-areas
• X (Twitter): https://twitter.com/InterregMedGLA
• Instagram: https://www.instagram.com/interregmedgla/

 

C4LA

 

Project title: Green Living Areas Thematic Community – Community4LivingAreas
Project duration: 2023-2029
Financing: The C4LA project is co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund (ERDF).
Partners:
The Partnership is composed of 8 organisations from 7 EURO-MED eligible countries and regions: Slovenia, Spain, Italy, Greece, Croatia, Bulgaria and Albania (which represent the IPA country). The organisations involved have extensive experience in managing EU projects, and have the advantage of having worked together as project partners in the past. Project activities, responsibilities and budget allocation are well distributed.
Scientific Research Centre Bistra Ptuj-Lead partner
• Euro-Mediterranean Economists Association
• MedCities Association
• ENVIRONMENT PARK – Science and Technology Park for environment
• North-West Croatia Regional Energy Agency
• National Association of the Municipalities in the Republic of Bulgaria
• Regional Center for Development and Cooperation
• Region of Western Greece

Project summary
Climate Change (CC) is altering the habitats and life cycles of organisms. Life in the biosphere is today more vulnerable than ever, and Mediterranean territories will be affected severely by this environmentally, socially and economically. CC requires a systemic and holistic vision (IPCC March 2022), which allows defining solutions for mitigation and adaptation in an integrated manner. It is necessary strategic governance based on cooperation and coordination, taking firm steps forward in the right direction.
The Green Living Areas (GLA) thematic community's challenge is to encourage governance mechanisms that speed up the implementation of CC mitigation and adaptation solutions, through capacity building and knowledge transfer. Our proposal consists of a governance system enabling the replicability of the results in an effective way in Med cities and towns and following a transnational approach.
The governance mechanism includes coordination at 3 levels: 1) within GLA thematic community; 2) within the Interreg Euro-Med Programme and Governance Projects; 3) with networks, strategic organisations, and key decision-makers to ensure the amplification impact in the whole region.
The main outputs are: 1) tools and methodologies ready to be implemented by local and regional authorities; 2) living labs co-creation process liaising the GLA community with civil society, EU, Countries and Region programmes and initiatives.
To this end, the proposal adapts and integrates the best practices of 2 Interreg MED projects: Renewable Energy and Urban Transports, adapting them to the new challenge of promoting GLA.
The innovation of our project lies in the fact that we will implement 2 mainstreaming processes: 1) focused on the transfer of results to public authorities; 2) focused on actions encouraged by civil society and public-private partnerships. In this way, our proposal seeks to incorporate a transdisciplinary approach to people's well-being, socio-economic and financial opportunities
More information:
• Green Living Areas Mission website: https://green-living-areas.interreg-euro-med.eu/
• LinkedIn page: https://www.linkedin.com/company/interreg-euro-med-green-living-areas
• X (Twitter): https://twitter.com/InterregMedGLA
• Instagram: https://www.instagram.com/interregmedgla/

 path4pde1

Το Path4PDE «Region of Western Greece moving towards climate resilience» είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EIT Climate-KIC, τον κορυφαίο οργανισμό και κοινότητα καινοτομίας για το κλίμα στην Ευρώπη, που υποστηρίζει πόλεις, περιφέρειες, χώρες και βιομηχανίες να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους μέσω της καινοτομίας συστημάτων, μέσω του Pathways2Resilience.
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το έργο PATH4PDE αναπτύσσει, συγκεντρώνει, διαμοιράζεται και προωθεί εργαλεία και επιστημονικές γνώσεις για να υποστηρίξει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, καθώς και στην ανάπτυξη μετασχηματιστικών διαδρομών προς την ανθεκτικότητα στο κλίμα.
Το έργο Path4PDE βασίζεται σε τρεις κύριες φάσεις:
1η Φάση: Η πρώτη φάση αφορά στην κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης και περιλαμβάνει την διερεύνηση των βασικών φορέων και θεσμών που πρέπει να εμπλακούν, και ποιες ενέργειες θα υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα προγράμματα αναβάθμισης και επανακατάρτισης δεξιοτήτων. Σε αυτήν την φάση θα γίνει η αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και η καταγραφή των ευκαιριών. Το πλαίσιο είναι σχεδιασμένο για την συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και την χρήση αυτόν με τον πιο στρατηγικό τρόπο.
2η Φάση: Η δεύτερη φάση αφορά στην τοπική κοινότητα και τις βασικές ομάδες, για την δημιουργία ενός κοινού οράματος που θα ενσωματώνει διαφορετικές οπτικές και τις αρχές της δίκαιης μετάβασης, με δέσμευση από όλους. Αυτό θα καθορίσει τον προορισμό του ταξιδιού προς την ανθεκτικότητα, καθώς και τους ρόλους των εμπλεκομένων.
3η Φάση: Το κλειδί σε αυτήν την τρίτη φάση είναι η εξασφάλιση ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται ακολουθούν μια προσέγγιση "χαρτοφυλακίου". Πρέπει επομένως, να συμπεριληφθούν αρκετές επιλογές που να συμπληρώνουν και να ενισχύουν η μία την άλλη – για να μετριαστούν οι κίνδυνοι. Αυτές οι συντονισμένες παρεμβάσεις θα πρέπει επίσης να προάγουν την καινοτομία, ενσωματώνοντας την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία μεταξύ τομέων και διοικητικών τμημάτων.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από τις δράσεις του έργου, αναμένεται να κινητοποιηθούν τα περιφερειακά δίκτυα για την δέσμευση προς την Αποστολή Προσαρμογής, να ενισχυθεί η φιλοδοξία και η ικανότητα των περιφερειακών δημόσιων διοικήσεων και να συνδεθούν με τις ατζέντες καινοτομίας. Ένας ακόμη σημαντικός πυλώνας που αναμένεται να επηρεάσει το ταξίδι προς την Ανθεκτικότητα είναι η ενεργοποίηση της ευρείας συμμετοχής των πολιτών και των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών στη συνδημιουργία αυτών των μετασχηματιστικών διαδρομών για την ανθεκτικότητα στο κλίμα, με τρόπο που αξιοποιεί την καλύτερη διαθέσιμη τεχνογνωσία και τις πολλαπλές αντιλήψεις για τους τρέχοντες και μελλοντικούς κλιματικούς κινδύνους και ευκαιρίες, να ενισχύσει την τοπική ιδιοκτησία και να διασφαλίζει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Τέλος, η διευκόλυνση της μάθησης και της ανάπτυξης ικανοτήτων εντός και μεταξύ των δικτυωμένων περιφερειακών ομάδων και η αύξηση της γνώσης σχετικά με τις επιλογές προσαρμογής στα διάφορα Κύρια Κοινοτικά Συστήματα, προσαρμοσμένα στις τοπικές προκλήσεις και ανάγκες, αναμένεται να κάνει πιο ομαλή την μετάβαση στην Ανθεκτικότητα.
ΚΥΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναμένεται να πραχθούν σε μορφή παραδοτέων ως αποτέλεσμα των δράσεων του έργου Path4PDE:
1. Βασική Αξιολόγηση Ανεκτικότητας στο Κλίμα (Climate Resilience Baseline Assessment)
2. Στρατηγική Ανθεκτικότητας στο Κλίμα (Climate Resilience Strategy)
3. Σχέδιο Δράσης για την Ανθεκτικότητα στο Κλίμα (Climate Resilience Action Plan)
4. Επενδυτικό Σχέδιο για την Ανθεκτικότητα στο Κλίμα (Climate Resilience Investment Plan)

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Η σύμπραξη του έργου PathPDE αποτελείται από τους παρακάτω εταίρους:
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- Συντονιστής Εταιρικού Σχήματος/Επικεφαλής Εταίρος
• Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
• Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Διάρκεια του έργου: 01/09/2024 – 28/02/2026
Συνολικός Προϋπολογισμός: 209.950,00 € (100% χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών)


Web-site του προγράμματος: https://www.pathways2resilience.eu

Web-site του Path4PDE: https://path4pde.living-lab.gr/index.php

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 path4pde2

sxedio anakampsisnextgenerationeu

Πρόγραμμα: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Χρηματοδότηση : Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το έργο “Sub 2 –16631_Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», που είναι ενταγμένο στον Άξονα 4.6. «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας». Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.
Διαχειριστική Αρχή Προγράμματος: Υπουργείο Εσωτερικών
Διάρκεια: 31-12-2025
Συνολικός προϋπολογισμός: 225.000.000,00 ευρώ(€) και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα 18.000.000,00€
Προϋπολογισμός ΠΔΕ: 18.000.000.00€ € (συγχρηματοδοτούμενος)
Περιεχόμενο Πρόσκλησης: Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης αφορούν στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και αποσκοπούν στη βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων.
Ειδικότερα, οι δράσεις που είναι επιλέξιμες αφορούν στη «Βελτίωση οδικής ασφάλειας (αναγνωριστικό μέτρου 16631, Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), και περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην ασφάλεια του οδικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, καλύπτοντας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη Πρόσκληση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρεμβάσεις σε περισσότερα από 7.000 επικίνδυνα σημεία έκτασης 2.500 χλμ. του δικτύου. Οι δράσεις αυτές δεν θα βλάπτουν σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένων υπόψη της περιγραφής του μέτρου και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με την τεχνική καθοδήγηση για την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01).
Ειδικότερα, το μέτρο υπόκειται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 2011/92/ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συμμόρφωση με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» ενσωματώνεται στο έργο και τηρείται αυστηρά στα στάδια της κατασκευής, της λειτουργίας και του παροπλισμού της υποδομής. Η υλοποίηση των δράσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Ειδικότερα, για τις ανάγκες της Πρόσκλησης, το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΟΤΑ, αναλόγως της θέσης ανάπτυξής του, διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Α) Στο αμιγώς αστικό οδικό δίκτυο, που αναπτύσσεται εντός των ορίων των οικισμών ή και
βιομηχανικών – βιοτεχνικών περιοχών.
Β) Στο υπεραστικό - περιαστικό οδικό δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι στοχευμένες επεμβάσεις – βελτιώσεις – τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

ΤΙΤΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : «Κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων Σε Κόμβους Της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

 

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΟΥ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας καλωσορίζει στην Πάτρα και σας εύχεται Καλή Διασκέδαση σε ένα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια του κόσμου! Στο πλαίσιο της  ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων και λοιπών περιστατικών υγείας τις ημέρες του Καρναβαλιού, λάβετε τα …μέτρα σας:

Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, κατά την Άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, όπως παρακάτω :

         H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της για την κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την  Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,ολοκλήρωσε την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).         

          Η ΣΜΠΕ εγκρίθηκε με την Η αριθμ. 78670/5339/28-07-2022 (ΑΔΑ:9ΞΠΙ4653Π8-ΙΟΕ) απόφαση του ΥΠΕΝ/Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης με θέμα «Περιβαλλοντική έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου».
          Με την με αρ. 76/19-12-2022 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΔΕ (ΑΔΑ: ΡΒΜ97Λ6-8ΤΚ) με θέμα «Έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» εγκρίθηκε το ΠεΣΠΚΑ και έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του ΠεΣΠΚΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία: Το άρθρο 43 του Ν.4414/2016 (ΦΕΚ 149Α/09-08-2016, την ΥΑ οικ. 11258/17(ΦΕΚ 873Β, 16-03-2017) «Εξειδίκευση περιεχομένου Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4414/2016 (Α΄149)» και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022 (ΦΕΚ 105Α/27-05-2022) «Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος».

      Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΠεΣΠΚΑ –ΠΔΕ εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου (RCP2.6-ευμενές, RCP4.5-ενδιάμεσο, RCP8.5-δυσμενές) και για τρείς χρονικές περιόδους: βραχυπρόθεσμο (2011‐2030), μεσοπρόθεσμο (2031‐2050) και μακροπρόθεσμο (2081‐2100) χρονικό ορίζοντα της 5ης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή (AR5, IPCC, 2014) της IPCC (Intergovermental Panel for Climate Change – IPCC, Διακυβερνητική Ομάδα για την Kλιματική Aλλαγή) που είναι και η τελευταία έκθεση της IPCC. Η μελέτη τόσο για την αναμενόμενη μεταβολή του κλίματος στην ΠΔΕ όσο και για την αναμενόμενη τρωτότητα έγινε σε χωρική ανάλυση 12,5km x 12,5km και πραγματοποιήθηκε Στατιστική Ανάλυση 70 Κλιματικών Δεικτών και Στατιστική Ανάλυση Τρωτότητας ΠΔΕ στην Κλιματική Αλλαγή για 12 τομείς.   

         Την ΣΜΠΕ και το ΠεΣΠΚΑ μπορείτε να το μεταφορτώσετε  στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://owncloud.pde.org.gr/owncloud/index.php/s/ueeZmo14UZlJ7Tm

         Τέλος αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece -Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (www.adaptivegreece.gr) (αρμόδια Δ/νση υλοποίησης για την ΠΔΕ είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ) το οποίο  φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016-2025) και να προετοιμάσει τη μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή (2026+). Στο έργο προβλέπονται δράσεις παρακολούθησης & αξιολόγησης της εφαρμογής των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και υλοποίηση πιλοτικών δράσεων που θα λειτουργήσουν ως «καλά παραδείγματα» για μελλοντικές εφαρμογές και πολιτικές. Στα πλαίσια του έργου στην ΠΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα κλιματικών δεικτών σε σχέση με τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου (RCP) (ΠεΣΠΚΑ), υλοποιούνται τρεις πιλοτικές δράσεις:
• στο τομέα τρωτότητας της διαχείρισης πλημμυρών, η Πιλοτική Δράση εφαρμόζεται στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Ινάχου
• στον τομέα τρωτότητας πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία θα υλοποιηθεί μελέτη αντιπυρικής προστασίας για τα Δημοτικά Διαμερίσματα Περιστερίου και Γερακίου του Δήμου Ήλιδας στην Π.Ε. Ηλείας και
• στον τομέα τρωτότητας για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών στην Π.Ε Αχαΐας η πιλοτική περιλαμβάνει υλοποίηση έργου σε μήκος περίπου 120μ. στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας  έχοντας ως στόχο την επέκταση των έργων και στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής μήκους 900 μέτρων.

Σελίδα 1 από 4
  • Αιτήσεις & Λίστες αναμονής ιατρικών ειδικοτήτων

    Οι αιτήσεις για ιατρικές ειδικότητες στην ΠΔΕ γίνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά μέσω της παρακάτω ηλεκτρονικής εφαρμογής (με χρήση κωδικών taxisnet.)

    Από 01-09-2024 οι τοποθετήσεις των ιατρών για άσκηση σε ιατρική ειδικότητα θα γίνονται με Απόφαση του Προέδρου/Διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, η οποία θα αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 1 της υπ' αριθμ. Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/11-07-2024 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4576/τ.Β'/06-08-2024).

    Για έναρξη ειδίκευσης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα οριζόμενα στο Άρθρο 2 της υπ' αριθμ. Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/11-07-2024 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4576/τ.Β'/06-08-2024) που έχει τεθεί σε ισχύ από την 01/09/2024. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ως συνημμένα (σε μορφή pdf) στην αίτηση μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή. 

    Για συνέχιση ειδίκευσης (δηλαδή όταν ο ιατρός για την συγκεκριμένη ειδικότητα που αιτείται έχει ήδη ασκηθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας για κάποιο χρονικό διάστημα) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα οριζόμενα στο Άρθρο 3 της υπ' αριθμ. Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/11-07-2024 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4576/τ.Β'/06-08-2024) που έχει τεθεί σε ισχύ από την 01/09/2024. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ως συνημμένα (σε μορφή pdf) στην αίτηση μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

     

    Για υποβολή αίτησης ιατρικής ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ: eisodos

     

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε περίπτωση κενής θέσης θα διαβιβάζονται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα  προς τοποθέτηση οι αιτήσεις των ιατρών που διαθέτουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών (άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, πτυχίο/πιστοποιητικό πτυχίου ιατρικής, πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προκαταρκτικού σταδίου ειδικότητας κ.λ.π.). Σε αντίθετη περίπτωση θα προτείνεται για τοποθέτηση ο επόμενος ιατρός από τη λίστα αναμονής που διαθέτει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών (άρθρο 1 της Υ.Α. -ΦΕΚ 4576/τ.Β’/06-08-2024 και υπ’ αριθμ. Γ4δ/Γ.Π.οικ.59808/15-11-2024 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας).  Οι ιατροί οφείλουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη να υποβάλλουν στην Υπηρεσία μας τυχόν εκκρεμή δικαιολογητικά (επιλέγοντας την 03 -Αίτηση υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΠΔΕ) προκειμένου να είναι πλήρης ο φάκελός τους.

     


    ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

    Συγκεντρωτικός Πίνακας ανά ειδικότητα στα Ν.Ι. της Π.Δ.Ε.

    Γ.Π.Ν. Πατρών "Παναγία Η Βοήθεια" (Ρίο)

    Γ.Ν. Πατρών "Ο 'Αγιος Ανδρέας"

    Γ.Ν. Παίδων Πατρών (Καραμανδάνειο)

    Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας

    Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας

    Γ.Ν. Ηλείας


     

    ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ (αποστολή αιτήσεων αποκλειστικά μέσω e-mail)

    Μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    1) Για όσους δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή/και ΑΜΚΑ και κατά συνέπεια κωδικούς taxisnet. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι κατά περίπτωση:

    • Για έναρξη ειδίκευσης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα οριζόμενα στο Άρθρο 2 της υπ' αριθμ. Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/11-07-2024 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4576/τ.Β'/06-08-2024) που έχει τεθεί σε ισχύ από την 01/09/2024. Προσοχή: Η Υπεύθυνη Δήλωση της παρ.ε του Άρθρου 2 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης είναι απαραίτητo δικαιολογητικό, μπορεί να εκδοθεί μέσα από το www.gov.gr και θα υποβάλλεται σε μορφή pdf μαζί με όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά της αίτησης.
    • Για συνέχιση ειδίκευσης (δηλαδή όταν ο ιατρός για την συγκεκριμένη ειδικότητα που αιτείται έχει ήδη ασκηθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας για κάποιο χρονικό διάστημα) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα οριζόμενα στο Άρθρο 3 της υπ' αριθμ. Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/11-07-2024 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4576/τ.Β'/06-08-2024) που έχει τεθεί σε ισχύ από την 01/09/2024.


    2) Για αιτήσεις υπεράριθμων ιατρών (για λόγους υγείας και για αθλητές πτυχιούχους ιατρικής σχολής) θα υποβάλλονται μαζί με την αίτηση και τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο Άρθρο 5  της υπ' αριθμ. Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/11-07-2024 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4576/τ.Β'/06-08-2024) εκτός από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έναρξη/συνέχιση ειδίκευσης όπως αναφέρονται στα άρθρα 2 και 3 της ίδιας Υ.Α.


    Για την υποβολή της αίτησης αποκλειστικά για τις δύο (2)  παραπάνω περιπτώσεις εξαιρέσεων που υποβάλλονται μόνο μέσω e-mail και όχι μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής: Συμπληρώνετε τις παρακάτω φόρμες (αίτηση και υπεύθυνη δήλωση), τις υπογράφετε, τις σκανάρετε σε μορφή pdf και τις αποστέλλετε μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως αναφέρονται παραπάνω) στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ.

     

    Αίτηση για ειδικότητα

    Υπεύθυνη δήλωση ειδικότητας

     


Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο αποδέχεστε την αποθήκευση των cookies στη συσκευή σας. Λεπτομέρειες για την Πολιτική Ιδιωτικότητας στο σύνδεσμο privacy policy.

Αποδέχομαι τα cookies από αυτόν τον ιστότοπο.